Mange nye hvalpeejere bliver overrasket over at deres nye lille hvalp nogle gange opfører sig som en lille djævel med syle skarpe tænder.

Bideadfærden stopper for de fleste efter de har skiftet tænder, som er mellem 4 og 5 måneders alderen.

Der er dog tilfælde hvor det fortsætter da hunden ikke har lært hvad der forventes af den og hvor det at bide er eskaleret. Det bedst vi kan gøre er, helt fra start at vise hvalpen hvad vi ønsker. Det er nemlig altid nemmere at forebygge end at behandle.

Evig 10 uger Border Collie

At bide i ting er en naturlig adfærd for hvalpen. Hvalpe gør som menneskebabyer de undersøger alt med mund og tænder. De skal lære at beherske det der kaldes bidehæmning, som er den betegnelse der anvendes for at hvalpen lærer at kontrollere hvor hårde de bider, specielt når det gælder andre mennesker og dyr.  

At lære hvalpen ikke at bide, bør allerede startes hos opdrætter. Opdrætter skal instruere alle der håndtere hvalpene i at de ikke må bide i fingrene. Det vil gøre det meget lettere for hvalpens nye familie. Så hør gerne din opdrætter om det er noget de er opmærksomme på.

Har du fået en hvalp hjem som bider, vil jeg anbefale følgende:

  1. Sørg for at bevæge dine hænder roligt omkring hvalpen
  2. Bider hvalpen i dig, så hold dine hænder helt stille
  3. Hjælper det ikke, så sig AV
  4. Stopper hvalpen stadigvæk ikke, så gå væk fra hvalpen
  5. Følger hvalpen efter dig og bider dig i benene, så vil jeg overveje om hvalpen er overstimuleret og derfor trænger til at sove.

Jeg vil ikke anbefale dig at tilbyde legetøj eller mad i stedet for at bide i dig, for på den måde kan du risikere, at du belønner hvalpen for at bide. Da hvalpen opdager, at når den bider i dig, så starter der en leg eller den får mad.

Hvalpen har brug for at bide i ting, så her må vi vise hvalpen hvad der er ok at bide i.

  • Hvalpe kan godt lide tøjbamser (sørg dog for at de ikke har øjne og næse som de kan tygge af og få galt i halsen)
  • Hav forskellig stykker bidelegetøj liggende
  • Tilbyd lækre gnaveben, noget de længe kan ligge og tygge på.

Den mest overset grund til at hvalpe bider er simpelthen manglende søvn. Hvalpe har brug for at sove rigtig meget for at kunne håndtere alle de nye indtryk. De er ikke anderledes end os mennesker, når der er mangel på søvn, har vi og de svært ved at kapere mere. Små børn begynder at græde og blive urolige i kroppen. Hundehvalpe kan finde på at drøne rundt som om nogen havde sat et par ekstra Duracell batterier i rumpetten på dem, dernæst bide, pive og gø, særlig sidst på dagen i ulvetimen. Ja, hvalpe har ulvetime lige som små børn har 

Så vurder om hvalpen er træt. Rigtig mange undervurdere hvor meget søvn en hvalp har brug for. Du kan læse mere om hvalpen og søvn her

Søg

Følg Cleverdogs

Følg CleverDogs på de sociale medier for de seneste nyheder og mere inspiration.