Træningen af din nye hvalp begynder i det øjeblik, du bringer den hjem

 

Uanset om du er en erfaren hundeejer eller står over for denne opgave for første gang, er det afgørende at anerkende, at din indflydelse på hvalpens adfærd starter fra dag ét. Det er bare ikke altid vi er opmærksomme på dette, specielt ikke hvis det er første gang vi står med ansvaret for hundens opdragelse.

For den erfarne ejer er det måske en bevidst handling at starte træningen med klare mål og en plan. Du kan allerede have en idé om de grundlæggende kommandoer, socialiseringsmetoder og renlighedstræningsstrategier, der har fungeret for dig før. At overføre denne viden til din nye hvalp kan være en glidende proces, da du allerede har etableret en forståelse for hundeadfærd og træningsprincipper.

For den uerfarne hvalpeejer kan det imidlertid virke overvældende. Du står over for en lille, legende skabning, der ser op til dig for retning og støtte. Det er okay ikke at have alle svarene fra starten. At være opmærksom på dine egne følelser af usikkerhed og forvirring er det første skridt. Tag det roligt og erkend, at både du og din hvalp vil lære sammen.

Nøglen til succes

Uanset niveau af erfaring er nøglen til succes i hvalpetræning tålmodighed, at være opmærksom, kærlig og konsistent. Hver interaktion med din hvalp er en mulighed for læring, kig på din hvalp og se om du kan læse hvad den siger. Vær specielt opmærksom på hvordan hvalpen agerer når du f.eks. forsøger at tage den op, børster den, giver sele og snor på, osv. Er hvalpen med på hvad du vil eller går du for hurtig frem. Vi har mange gange et mål med vores handlinger, men glemmer at der er et lille væsen, som måske ikke helt har forstået hvad der skal ske.  Sæt farten ned gå langsomt frem og vis langsomt hvalpen hvad den nu skal. Beløn for al ønsket adfærd.

 

Det er en glædesfyld og til tider frustrerende rejse for både dig og hunden. I skal begge lære et helt nyt sprog og det tager tid. Men jo mere observerende og nysgerrig du er jo hurtigere vil I begge lære. Det handler om at opbygge et stærkt bånd baseret på tillid og forståelse. Bliver vi vrede og skælder ud, skaber vi afstand og mistillid. Når vi bliver vrede, så handler det oftest om, at vi ikke forstår hvorfor hunden gør som den gør. Når hunden har uønsket adfærd så forsøg at stoppe op og sig til dig selv: Hunden gør ikke noget for bevist at genere mig. Det der sker er blot at hvalpen ikke lært hvad god opførsel i en menneskeverden er.

Læs mere her om hvordan du kan undgå uønsket adfærd.

Uanset om du er en erfaren hundeejer eller står over for denne oplevelse for første gang, er nøglen til vellykket træning at investere tid, kærlighed og forståelse i din hvalps udvikling.

hvalpeskole

Jeg anbefaler altid at deltage i hvalpetræning, selv hvis du har erfaring som hundeejer. Hundetræning udvikler sig konstant, og vores forståelse af hundens kropssprog bliver stadig mere raffineret. Der sker hele tiden fremskridt inden for positive træningsmetoder, som gavner både hunde og deres mennesker. Så selvom du måske har haft hvalp før, er det en god idé at holde sig opdateret og deltage i træningskurser for at drage fordel af de seneste indsigter og teknikker.

Hvor gammel skal hvalpen være når den starter til hvalpetræning

Min erfaring er, at både hunde og deres ejere drager størst fordel af hvalpetræningen, når hvalpen er omkring 11-12 uger gammel. Det er muligt at deltage tidligere, her bør du blot være opmærksom på, at de første par gange i kommer til træningen kan indebære mest observation og lytning, Yngre hvalpe kan være lidt tilbageholdende og foretrække at observere de første par gange. Men tag ikke fejl det er stadigvæk vigtig træning for hvalpen og hvalpen får en masse ud af, at være på hvalpeholdet. Det er oftest os mennesker som ikke synes vi får så meget ud af træningen, hvis vi ikke kan udføre alle de gennemgået øvelser.

Hvalpeopdragelse inden du kommer på hvalpehold

Når du får din hvalp hjem, er der mange andre ting som er vigtigere end at lære hvalpen lydighedsøvelser. Det vigtigste er introducere hvalpen til livet. Der er så meget den ikke har oplevet og de oplevelser som den får skal helst være positive.

Få hjælp til at lægge en plan for din hvalp

Hvis du er brug for hjælp til hvordan du introducere hvalpen til nye oplevelser på en positiv måde, så er du velkommen til at booke et hvalpebesøg. Her kan jeg hjælpe dig/jer med at lave en plan for en god start på livet.

Du kan booke tid til hvalpebesøg her:

Læs om hvalpens først uge i sit nye hjem.

Læs om hvalpen fra 9 til 16 uger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søg

Følg Cleverdogs

Følg CleverDogs på de sociale medier for de seneste nyheder og mere inspiration.