Få den bedste start med din hvalp

Jeg tænker du er her på siden fordi du overvejer at få en hvalp eller du allerede har fået en lille ny hundehvalp. Stor tillykke med det. Det er en kæmpe gave at have en hund i sit liv.

I dette blogopslag vil du kunne læs min anbefaling til hvordan du får en god start med hvalpen. 

Udover at læse om den bedste start, vil jeg anbefale dig at læse blog indlæget om hvordan du om får et godt samarbejde og sætter din hvalp op til succes. Det kan du læse om her.

 

Hvalpens første uge i sit nye hjem

Det som er vigtigt at have for øje når man får denne lille nye hvalp med hjem er at den lige har forladt alt hvad den kender og taget med hjem af mennesker den ikke ved hvem er.  

Der er meget den aldrig har set eller hørt lyden fra. Det er en stor omvæltning for sådan en lille pelsven og det er derfor vigtigt at I i den første uge har hvalpen der hjemme og lærer hinanden at kende. Hvalpen har ikke brug for at der kommer andre mennesker som ikke bor i huset og hvalpen har endnu ikke brug for at komme ud og opleve verden. Den første uge har hvalpen kun brug for at lære jer og dens nye hjem at kende helt stille og roligt.

Introduktion til sit nye hjem

Introduktionen af en ny hvalp til sit nye hjem er en vigtig proces, der kan have en betydelig indvirkning på hvalpens trivsel og tilpasningsevne. Her er nogle skridt og retningslinjer for at hjælpe dig med at introducere din nye hvalp til sit nye hjem: 

  1. Forbered hjemmet på forhånd:

   – Sørg for, at dit hjem er sikkert for hvalpen ved at fjerne farlige genstande eller kemikalier fra dens rækkevidde.

   – Indret et roligt og hyggeligt område, hvor hvalpen kan slappe af og føle sig tryg. Dette kan omfatte et hundebur, en hundekurv og/eller en indhegnet legeplads.

  1. Rolig introduktion til hjemmet:

 – Lad hvalpen udforske sit område i eget tempo. Undgå at tvinge den til at interagere eller udforske området hurtigere, end den er komfortabel med.

– Hvis man bor et sted med meget plads, kan det være en god ide, at starte med at hunden kun lærer en begrænset del af huset at kende og når den så er tryg og også meget gerne renlig, lad du den undersøge mere og mere af huset.

  1. Sociale møder med andre dyr:

   – Hvis du har andre kæledyr, skal du tage det langsomt og forsigtigt, når du introducerer dem til din nye hvalp. Hold dem på afstand i starten og overvåg interaktionen nøje.

  1. Beløn positiv adfærd:

   – Beløn din hvalp med ros og godbidder, når den opfører sig godt eller udfører ønsket adfærd.

   – ALDRIG straffe eller råbe af hvalpen for uønsket adfærd. Det kan skabe angst og usikkerhed.

  1. Tålmodighed og kærlighed:

   – Husk, at tilpasning til et nyt hjem kan tage tid. Hver hvalp er unik, og det kan tage forskellig tid for forskellige hvalpe at tilpasse sig deres nye hjem. Vær lydhør over for hvalpens behov og følelser og tilpas din tilgang derefter. 

Renlighed

Renlighed er noget som stort set alle har et ønske om at hvalpe hurtigt lærer og det er meget forskelligt hvornår en hvalp bliver renlig. Men hvis du er meget opmærksom på hvalpen og følger den 100% 😅 så går det som regel hurtigt.

  1. Lær at forstå din hunds kropssprog – når hunden skal tisse / besørge viser hunden med kroppen at nu er det nu, det kan være:
    1. Snuser på jorden
    2. Går i cirkler
    3. Piver
    4. Går hen til den dør i plejer at gå ud for at lufte
  2. Gå ud med hunden hver halve time når den er vågen.
    1. Find et sted i haven du hver gang går hen med hunden
  3. Ros din hund når hunden har tisset / besørget udenfor.
    1. Når hunden tisser kan du sige Tis tis – Ros hunden når den er færdig
    2. Når hunden har besørget, så kan du f.eks. sige Kaka (fra Spansk) Ros hunden når den er færdig.
    3. Ved at give det et navn kan du på sigt få hunden til at gøre sig færdig ved at bruge ordene.
  4. Derudover gå ud lige efter hvalpen har:
    1. Sovet
    2. Spist
    3. Leget
    4. Drukket

Sker der et uheld så skæld ikke hunden ud. Hunden gør det ikke for at genere dig, men det er fordi vi ikke lige fik set signalerne. Det gør os ikke til dårlige hundeejer, så bebrejdet heller ikke dig selv, men forsøg bare at være mere opmærksom næste gang.

Ser du at hunden tisset/besørget indenfor, så lad den gøre sig færdig. Gå derefter over og tag hunden kærligt ud i haven og sig tis tis og vær mere opmærksom næste gang.

Tager du fat i hunden eller skælder den ud når den tisser eller besøger indenfor, kan du gør hunden forskrækket og den kan finde på at gemme sig indenfor når den skal tisse og besørge.

Måske du tænker, at det er hårdt arbejde og ja det er det også 😅 Men hvis du virkelig er på og er meget opmærksom vil din hund hurtig lære det foregår udenfor 👍

Anvendelse af bur til din hvalp

Jeg anbefaler brugen af et bur til hvalpen, men jeg hører ofte om det ikke er synd for hvalpen? Og jo at anvende et bur kan være synd for hvalpen, men det er kun synd, hvis man ikke bruger tid på at lære hvalpen at det er et dejligt og trygt sted hvor den kan få ro til at lade op til flere spændende oplevelser. Brugen af et bur til din hvalp, når det gøres på en kærlig og ansvarlig måde, kan have flere fordele.

Et bur giver en sikker plads, hvor din hvalp ikke kan komme til skade. Dette er især nyttigt, om natten eller når det er tid til at du skal lære din hvalp at være alene hjemme. Et hvalpebur kan også bruges som et sikkert transportmiddel til din hvalp i bilen.
Når buret bruges korrekt, kan et bur blive et trygt og hyggeligt sted for din hvalp. Det kan fungere som dens eget lille “hjem” inde i dit hjem, hvor den kan slappe af og føle sig sikker.

Et bur kan hjælper med renlighedstræningen da hvalpe har en naturlig tendens til ikke at urinere eller besørge hvor de sover, så buret kan hjælpe med at begrænse deres adgang til hjemmet og hjælper og dermed at undgå ulykker.

Læs mere om hvordan du lærer din hvalp at elske sit bur samt hvilken et bur jeg anbefaler.

Hundekravlegård

Udover et bur kan jeg klart anbefale en kravlegård til hvalpen. Der mange spillopper hvalpen kan finde på og vi har ikke altid mulighed for at holde øje med hvalpen og det er her det kan være en stor fordel at anvende en hundekravlegård. På den måde sikre du dig at hvalpen ikke kommer til skade når du ikke kan være opmærksom på den. 

Læs mere her om fordelene ved en hundekravlegård.

Hvordan skal hvalpen sove

Allerede fra først nat har jeg hvalpen i buret. Det har jeg fordi at det sikrer mig at hvalpen ikke kommer til skade og at jeg får min nattesøvn. Det er lige så vigtigt at jeg får min søvn så jeg igen er frisk til at kunne tage mig af den lille hvalp næste dag.

Hvor skal hvalpen sove:

Den første uge placere jeg buret i min seng. Det står så tæt på mig, at vi nærmest kan mærke hinandens vejrtrækning. Dernæst kan jeg nemt stikke fingeren ind i mellem tremmerne og nusse den. Jeg har sørget for at alle dens behøv er dækket og hvis den piver fordi den vil ud, forsikrer jeg den ved at udvise ro, at den kan slappe af og sove. Jeg tager ikke hvalpen ud af buret ved piven, gøen og hylen. Da jeg ved, at den har hvad den har brug for.

Hvalpen vågner om natten.

Vågner hvalpen om natten og jeg fornemmer at den har behov for at komme ud og tisse og/eller besørge. Står jeg op, jeg tænder ikke lyset og jeg er så stille som overhoved muligt. Hvalpen skal ikke opfatte dette til en invitation til sjov og ballade. Jeg tager hvalpen ud. Jeg sætter den ikke ned på gulvet, jeg bær den til vi er ude, for at undgå at den sætter sig og tisser på gulvet. Jeg taler ikke til den og jeg nusser den ikke. Jeg er blot stille og rolig. Jeg har fra det øjeblik min hvalp kommer ind af døren givet den et halsbånd på og det tager jeg ikke af. Hvilket giver mig mulighed for at give den snor på, når den skal ud at tisse om natten. Jeg giver den snoren på for vise hvalpen at den blot skal ud og tisse og besørge og så med det samme ind igen og sove. Dette er for at undgå at hvalpen skulle opfatte at det er tid til sjov og løber rundt i haven. Når så hvalpen har gjort hvad den har brug for, så tager jeg den stille og roligt tilbage til buret og lægger mig ved siden af og sover eller rævesover til den sover.

Inden sengetid og gerne i løbet af dagen lader du hvalpen udforske buret. Du kan bruge godbidder eller legetøj for at opmuntre den til at gå ind i buret frivilligt. Ros og beløn hvalpen, når den går ind i buret.

Det er normalt, at hvalpe græder og piver den første nat, da de stadig tilpasser sig deres nye omgivelser. Vær tålmodig og undgå at reagere overdrevet på gråd, da dette kan forstærke adskillelsesangsten. I stedet, hvis hvalpen bliver urolig, bevar roen og og trøste den ved at tale stille og blidt eller ved at placere en hånd på buret for at lade den føle sig tryg.

Tidlig morgentissetur:

Det første stykke tid skal du nok stå tidligere op end du er vant til. Men fat mod det går hurtigt over hvis du får belønnet din hvalp for ønsket adfærd.

Sætte hvalpen op til succes ved at tage den ud før den begynder at blive alt for urolig. Tag hvalpen ud af buret og bær (hvis du sætter den ned tisser den på gulvet) den udenfor for at tisse og besørge. Ros og beløn den.

Gradvis forlængelse af tid i buret:

Når hvalpen forbinder buret med et dejligt trygt sted at være, kan du på sigt tidligt om morgenen tage hvalpen ud og tisse og besørge (husk snor), og derefter bringe den tilbage i buret, indtil du synes det er tid til at stå op.

Hvalpens anden uge i hjemmet

Hvis du føler at din hvalp er mere tryg ved dig/jer og hjemmet er det nu tid til at sætte buret ned på gulvet ved siden af sengen. Her har jeg buret til jeg igen føler at hvalpen er tryg og ikke har brug for min tilstedeværelse på samme måde. I takt med at hvalpen bliver mere og mere tryg flytter jeg buret der hen hvor jeg ønsker at hvalpens soveplads skal være.

Ud om natten uge 2

I løbet af uge 2 kan du hvis du har fulgt ovenstående højst sandsynligt opleve at hvalpen kan sove fra kl. 22 til 5/6 tiden uden at være ude at tisse. Men husk hvalpe er forskellige så se hvad din hvalp har behov for.

Alene hjemmetræning

Den første uge anbefaler jeg ikke at hvalpen er alene. Det vil sige, at du er sammen med hvalpen 24/7 den første uge 😅♥️🐶

Jeg begynder alene hjemme træningen efter ca. en uge hvis jeg føler at min hvalp er tryg ved at være i sit nye hjem.

Jeg starter i de helt små og her er det at kravlegården eller buret bruges. Jeg sørger igen for at min hvalp er velstimuleret, har spist og drukket, tisset og besørget. Jeg har hundekravlegården stående f.eks. i stuen og jeg træner i mens der er ro i huset.

Version 1

  1. Jeg sidder ved kravlegården til hvalpen er faldet lidt til ro.
  2. Jeg rejser jeg mig op og dropper en godbid til hvalpen.
  3. Jeg går lidt væk fra kravlegården
  4. Så går jeg tilbage og dropper en godbid til hvalpen.
  5. Det gør jeg et par gange til jeg fornemmer at hvalpen er tryg.
  6. Langsomt øger jeg afstanden.
  7. Jeg introducerer et signal som hunden på sigt, skal forbinde med at nu skal du være alene hjemme. Mit signal er ”kommer lige om lidt”
  8. Jeg rejser mig op, siger ”kommer lige om lidt” dropper en godbid og så går jeg om bag en væg i 1 til 2 sek. (Det er vigtigt at du siger ”kommer lige om lidt” FØR du giver godbidden – giver du godbidden først hører hvalpen ikke hvad du siger)
  9. Så kommer jeg stille og roligt tilbage. Dropper evt. igen en godbid og roser stille og roligt.
  10. Langsomt øger jeg tiden mere og mere.

Version 2

Her har jeg hvalpen fri i huset. Jeg går ind og ud af døre dog ikke hoveddøren. Jeg kommer til en dør, siger ”kommer lige om lidt” Dropper en godbid og går ind af døren og lukker den efter mig. Kommer straks stille og roligt tilbage. Drop evt. en godbid på gulvet.

Langsomt og i takt med at hunden er ok med det, øger jeg tiden mere og mere.

Når hunden er helt ok med at du forsvinder og kommer igen i længere tid. Er det tid til at øve på hoveddøren. Start i det helt små. Sig ”kommer lige om lidt” drop en godbid, gå ud af døren, luk døren og kom ind igen, øg langsomt tiden.

Træn hvalpen så meget, at den er fuldstændig komfortabel med, at du går ind og ud, og faktisk ikke lægger mærke til, når du går ind og ud.

Undlad altid at forlade din hvalp, når den sover eller er optaget af noget andet. Dette kan skabe usikkerhed og potentielt føre til separationsangst hos din hvalp. Sørg altid for at din hvalp har bemærket at du går samt giv dit signal.

Anvende et kamera

Det kan være en god ide at have et kamera på, så man kan se hvad hunden laver, når man er væk. Her anbefaler jeg Tapo C200.  Den forbinder til ens telefon via nettet og så kan man også tale til hunden via kameraet.

Søvn i løbet af dagen

En anden vigtig ting jeg bruger tid på det er, hvalpens søvn i løbet af dagen. Jeg putter min hvalp som jeg putter et lille barn og det gode ved det er at det samtidig er alenehjemme træning. Du kan læse mere om hvordan jeg putter min hvalp her.

 

Aktivering og gåtur

Den første uge skal hvalpen ikke ud på tur. Her er det rigeligt at komme ud i haven og hvis I bor uden have, så komme ud og tisse osv. det samme sted hver dag.

Den anden uge hvis hvalpen er tryg, så kan man langsomt begynde at introducere hvalpen for nye oplevelser. Det er en god tommelfingerer regel, at hver anden dag er en rolig dag og hver anden dag er hvor man introducerer nye oplevelser.

Hvordan du forbereder din hvalp på verden

En lille hvalp har ikke brug for at komme ud at gå tur, den har brug for:

Udforske miljøet:

Tidlige oplevelser hjælper hvalpe med at udvikle sunde sociale færdigheder. Når de interagerer med forskellige mennesker, dyr og miljøer, lærer de at forstå og reagere på forskellige situationer og mennesker. Dette er afgørende for at undgå social angst eller aggressiv adfærd senere i livet.

Vær opmærksom på at alt er nyt for den lille hvalp. Det er helt naturligt for os at se en fugl, men for hvalpen kan det være første gang og måske være lidt skræmmende. Så tilbyd oplevelser i små doser og i så rolige omgivelser som muligt.
Brug tid på at udforske nye omgivelser og nye dufte. Det er vigtigt for hvalpe at være nysgerrige og udforske forskellige steder. Der er ingen begrænsninger her – det kan inkludere steder som skolegårde, kældre, lofter, eller måske endda naboen’s garage. Lad din hund tage sig tid til at udforske hvert lille hjørne i sit eget tempo.

Udforske forskellige objekter:

Her er det ofte at vi igen glemmer at hvalpen nok ikke har set en gryde, en vaskemaskine, en papkasse, flamingo, bobbelplast, osv. osv. ja jeg kunne blive ved med at nævne alt det hunden ikke har set. Tag forskellige ting frem og lad hvalpen undersøge dem. Er I ude så lad den snuse og undersøge forskellige ting i miljøet. Det er meget bedre end at gå af sted i rask tempo, for det er til ingen gavn for hvalpen.

Godbidsøg:

En anden spændende aktivitet er godbidsøg. Kast en god portion hundemad ud over et område, og sørg for at sprede det jævnt. Du kan starte med et mindre område og gradvist øge størrelsen, når din hund bliver mere øvet.

Vidste du i øvrigt, at hvalpe har brug for omkring 20 timers hvile om dagen?

 

Søg

Følg Cleverdogs

Følg CleverDogs på de sociale medier for de seneste nyheder og mere inspiration.