Mange hvalpe sover alt alt for lidt, vi bliver fortalt igen og igen, at vi skal aktivere og mentalstimulere vores hvalp, og at den skal nå det og det inden den bliver 16 uger. Ellers risikerer vi ikke at få en velfungerende hund. Det er også rigtig, at hvalpen skal opleve forskellige ting tidligt i dens liv, men hvalpen får ikke en god oplevelse ud af at møde nye mennesker, hunde og steder hvis dens hjerne og krop ikke er udhvilet. En hvalp skal i det første stykke tid sove mellem 16-20 timer i døgnet. Det er altså en del og udover at opleve verden, så er der alle hverdagstingene hvalpen også skal, så de vågne timer er hurtigt brugt op.

Mit vigtigste råd til hvalpeejere er derfor, at sørge for, at din hvalp får sovet nok og dermed er udhvilet til at gå på opdagelse.

 

De første par uger

Når hvalpen er 8 til 12 uger er en god tommelfingerregel, at har hvalpen været vågen i 1½ til 2 timer, så er det tid til at batterierne skal lades op igen.

Har du haft hvalpen på legeaftale eller været ud og opleve noget som krævede mere af den, så kan det være, at hvalpen har brug for at blive puttet kort tid derefter.

Men at sørge for at hvalpen sover, er ikke altid lige så let som det lyder. For rigtig mange hvalpe formår ikke selv at lægge sig ned og sove, når det er tid. Sidder du stille, vil hvalpen også komme og lægge sig. Men rejser du dig for at ordne noget, vågner hvalpen ofte og går med. Har man børn i huset og der sker en masse, er det svært for den lille hvalp at finde ro. Til sidst vil den nok falde omkuld, hvis den har været overstimuleret længe nok, men det er bestemt ikke at anbefale. Det er vores fornemmeste opgave at hjælpe hvalpen til af få den hvile den har brug for.

 

Guide til hvordan du hjælper hvalpen til at få sovet

Hvalpe kan godt lide at putte sig et sted der ikke er alt for stort, så jeg vil anbefale dig at anskaffe et bur, jeg kalder det dog ikke et bur, men hvalpens helle sted. Det gør jeg fordi, det er ikke et sted jeg bruger til at spærre hvalpen inde, men et sted hvor jeg ønsker at skabe tryghed for hvalpen. Det er hér, hvor hvalpen kan ligge i fred og ikke blive forstyrret. Det er dog MEGET vigtigt at være opmærksom på de ting, der kan gå galt i brugen af et bur / helle sted – så det starter jeg med.

 

Hvad kan gå galt med et bur / helle sted:

Du skal være opmærksom på, at hvis man bare sætter hvalpen ind i buret og lukker det, så kan hvalpen meget let få følelsen af at være blevet fanget. Du skal tænke på, at hvalpen nok lige har oplevet det mest traumatiske i sit liv, nemlig at forlade sit trygge hjem, sin mor og søskende, og de mennesker den kender. Derefter taget hjem med nogle vildt fremmede mennesker, ankommet i et hjem som den aldrig har været i før og måske mødt andre dyr som måske heller ikke engang ligner den selv.

Hvis man lige flyver op i helikopterperspektiv og kigger ned, så er det en ret voldsom oplevelse. Hvis vi forestiller os at det skete for os, ville vi være temmelig rystede. Så det er vigtigt, at overgangen bliver så lidt traumatisk som muligt, så hvalpen kan føle sig tryg, og en af de ting vi kan gøre for at hjælpe den, er langsom tilvænning til helle stedet.

 

Hvor skal helle stedet stå?

Du skal finde et sted, hvor der ikke er en masse aktivitet, et stille og roligt sted. Jeg selv har min hvalp dér hvor jeg sover. Du kan sagtens senere hen vælge, at hunden skal sove et andet sted, men til at starte med er soveværelset et godt sted hvor du kan give din hvalp tryghed.

Den første uge var helle stedet i min seng. Efter en uge hvor jeg kunne mærke, at vores hvalp Evig var faldet mere til og følte sig tryg, satte jeg helle stedet ned ved siden af sengen. Efter 3 uger skiftede jeg helle stedet ud med en hvalpegård. Evig er 13 uger, hvor jeg skriver dette og hvalpegården står stadigvæk dér hvor jeg sover. Jeg har ikke besluttet mig for, om hun skal sove et andet sted endnu. Jeg opdaterer denne blog, hvis jeg ændrer på noget.

 

Hvalpens første lur i sit nye hjem:

Læg et blødt tæppe, en bamse (uden øjne og næse som kan tygges af) og et lækkert tyggeben ind i helle stedet. Det helt optimale vil være, hvis tæppet eller bamsen dufter af hvalpens mor og søskende. Lad helle stedet være åben i den ene side og evt. også toppen, hvis det er et helle sted som kan det. Sæt dig ved siden af åbningen og lok hvalpen ind med godbidder. Tal og bevæg dig stille, så du får den til at slappe af.

Hvalpen vil højst sandsynlig være meget bevidst om dine bevægelser, så jeg vil anbefale dig at blive hos hvalpen imens den sover. Du kan jo være på din telefon, læse en bog eller endnu bedre tage en lur, det er nemlig ikke kun hvalpen som bliver træt, det kræver en masse energi at få en lille ny hvalp, så en lille lur vil også hjælpe dig med at klare denne nye situation 😀

 

Forbind helle stedet med noget dejligt

Når hvalpen er vågen og frisk på at gå på opdagelse, kan du lokke hvalpen ind i helle stedet med lækre godbidder og lokke den ud igen. Øv det 3-4 gange et par gange om dagen. På den måde kan du få hvalpen til at forbinde helle stedet med et sted, der er dejligt at være.

 

VIDEO:

I denne video kan du se at jeg træner på at Evig skal forbinde hundegården med et dejligt sted – Jeg fornemmer at Evig ikke er helt tryg og vælger derfor at sætte mig ind og hygge sammen med hende. Det er den samme form for træning med helle stedet, dog kan du nok ikke selv være inde i helle stedet 😀 hvor jeg træner på at Evig for at være i sin hundegård. Jeg fornemmer at det er lidt meget for hende og vælger derfor at sætte mig ind i hundegården.

Træn på at lukke lågen

Dernæst øver du at lukke og åbne lågen imens hvalpen får skønne godbidder – hvis muligt så hav toppen af helle stedet åbent. Så kan du også give godbidder dér igennem. Spar endelig ikke på godbidderne og sørg for, at de er super lækre.

Træn på at gå væk:

Næste skridt er at træne på at gå væk fra helle stedet. Hav gerne stadigvæk toppen åben, hvis altså hvalpen ikke kan hoppe ud. Hvalpen skal være rolig og ikke overstimuleret.

  1. Sæt dig først ved siden af helle stedet indtil hvalpen lægger sig og slapper af.
  2. Giv et par godbidder for at belønne den for at være i ro.
  3. Dernæst rejser du dig op.
  4. Rejser hvalpen sig, så vent til den lægger sig eller lok den ned og ligge.
  5. Hvalpen lægger sig.
  6. Beløn en masse for at den ligger ned.
  7. Gå langsomt 1-2 skridt væk. Sig ”kommer lige om lidt” – fidusen er ikke at gå så langt væk, at hvalpen rejser sig, men at vise hvalpen, at hvis den bliver liggende så bliver den belønnet.
  8. Træd frem for at belønne for at hvalpen bliver liggende med godbidder og verbalt ros. Bliver hvalpen ikke liggende, så skal du starte med mindre afstand. Hvis det er svært for hvalpen, så gå måske bare på samme sted til at starte med.
  9. Træn dette et par gange.
  10. Herefter eksperimenterer du med langsomt at øge afstanden. Vær hele tiden opmærksom på, om du går for hurtigt frem i træningen. (Det går for hurtigt, hvis hvalpen rejser sig)

 

Hver gang du bevæger dig væk, selv om det kun er et skridt, siger du ’kommer lige om lidt’. Så hunden lærer hvad denne sætning betyder.
Du kan imellem de forskellige steps lokke hunden ind og ud af helle stedet for, at det ikke bliver så ensidig træning.

 

  1. Går det fint og hvalpen forstår, at den skal være i ro, er det tid til at gå ud af syne (1-2 sek.)
  2. Gå tilbage og giver godbidder og verbal ros.
  3. Har du succes med det, så træk tiden du er ude af syne.
  4. Gå tilbage og lok hvalpen ud af helle stedet, så den ved at nu må den gerne gå ud. Er hvalpen faldet i søvn, ja så lader du den bare sove.

 

Denne øvelse træner man over en længere periode og højst sandsynligt tager det et par gange før du kommer til step 10, så hav tålmodighed og se hvor hurtigt du kan gå frem i øvelsen med din hvalp. Oplever hvalpen succes med øvelsen og den føler at den gjorde lige det du ønskede, så vil hvalpen meget hurtigt forstå hvad der ønskes af den.

Hvis du bliver irriteret og vred og synes det går alt for langsomt med af komme videre til næste step, så får du en usikker hvalp, som vil prøve at please dig, men vil højst sandsynligt komme til at gøre det modsatte af hvad du beder den om, da den bliver usikker og ikke ved hvad den skal. Så fat mod, med tålmodighed, vedholdenhed og træning så vil din hvalp hurtigt få det lært 😀

 

De første par gange hvalpen skal sove

  1. Sæt roligt hvalpen ind i helle stedet.
  2. Sæt dig ved siden af, så hvalpen ikke kan komme ud.
  3. Hav lågen åben.
  4. Sig ”nu skal du sove, kan du putte dig”.
  5. Hvis hvalpen prøver at mase/hoppe ud, så sætter du roligt hånden på den, så den ikke kan komme ud.
  6. Samtidig taler du stille og roligt til den.
  7. Du skal ikke nusse hvalpen, men du kan lægge en rolig hånd på hvalpen, hvis den er meget urolig. Nus kan i denne situation gøre hvalpen mere urolig.
  8. Hvalpen falder til ro – dette kan variere meget alt efter, hvor på kurven for træthed du fik puttet den.
  9. Luk lågen stille og rolig.
  10. Når hvalpen har ligget i ro i et stykke tid 3-5 min, så rejser du dig op, står lidt og ser hvordan hvalpen reagerer.
  11. Hvis hvalpen bliver urolig bliver du stående og siger ”Du skal sove, kan du putte dig”.
  12. Kører hvalpen helt op igen, så start forfra med punkt 2. med lukket låge hvis den ikke kører helt op.
  13. Når hvalpen igen er rolig går du langsomt ud af værelset og siger stille ”kommer lige om lidt”.
  14. Piver den lidt så kan du godt blive væk og observere om hvalpen falder til ro igen.
  15. Bliver hvalpen helt ulykkelig, så gå tilbage og stil dig evt. i døråbningen og sig ”put dig, nu skal du sove”.
  16. Hjælper det ikke, kan du sætte dig ved siden af og igen og vise hvalpen at det er helt ok. Du er der for den, og den kan sagtens sove. Du passer på den.
  17. Hvalpen falder til ro igen.
  18. Prøv at gå væk igen. Husk at sige ”kommer lige om lidt”.
  19. Nu sover hvalpen forhåbentlig 
  20. Hvalpen vågner, gå tilbage og giver godbidder og fortæl den hvor dygtig den har været.

VIDEO:

Se videoen af en putning efter Evig var blevet lidt overstimuleret. Denne putning tog 30 min. Det er lidt lang tid at se – så du kan slide musen over tidslinjen, så kan du se den i fast track.

Det vigtigste er, at være tålmodig, tale blidt, ikke blive sur og ikke give op. Jeg ved at hun er træt og har brug for at sove.

Se videoen Klik her

De efterfølgende putninger har taget mig mellem 1 til 5 min. Det skyldes fordi Evig forstår hvad jeg ønsker af hende og at jeg er mere opmærksom på, om hun er ved at blive træt, så hun ikke når at blive overstimuleret

VIDEO:

Hurtigere putning Klik her

Signalet når du går

Hver gang jeg går væk, siger jeg til min hvalp: ”Kommer lige om lidt”. Det er dens signal til at nu skal du være alene. Jeg siger det også, idet jeg indøver at gå væk fra helle stedet. Så jeg går et skridt væk og siger ”kommer lige om lidt” – også selv om jeg ikke er ude af syne. Du kan selvfølgelig selv vælge om du vil sige ”kommer lige om lidt” eller noget andet. Bare du er konsekvent med et ’jeg går nu signal’.

 

Det ser jo umiddelbart let ud, men det er det ikke altid 😉 Det vigtigste er, at du kigger på din hvalp og er opmærksom på i hvilken et tempo du kan udføre ovenstående. Kan du mærke din hvalp bliver utryg, så gå et skridt tilbage og start derfra igen. Det er dog ok, at den piver lidt og bliver lidt urolig. En indikator hvorpå du kan læse hundens stress niveau er, om den vil spise godbidden. Vil den ikke spise godbidden, så er stressniveauet højt og den har brug for du går et par skridt tilbage i træningen. Vær også opmærksom på om de godbidder du anvender har en høj nok værdi. Godbidderne skal være mere motiverende end det at være i helle stedet.

 

JEG NÆVNER DET IGEN 😉

Da det kan være ret frusterende med en hvalp som er helt oppe at køre og det kan tage ret lang tid. Selv om det gøre det, så skal du alligevel undgå at blive vred og frustreret. Da det virkelig kan ødelægge træningen, så du skal starte helt forfra 🙁 Så tage tålmodigheden frem og vis hvalpen, at den kan føle sig tryg og vis at du ved, at det er det rigtige for den, og at du hjælper den.

 

Skal man kunne høre en knappenål falde til jorden?

Når nu hvalpen sover, så skal du ikke være så stille, at man kan høre en knappenål falde til jorden. Jeg vil anbefale dig, at gøre som du plejer – orden de ting du skal. Hvalpen kan sagtens sove, selvom der foregår ting i de andre rum. Megen larm, leg, sjov og ballade vil dog være svært for hvalpen at modstå. Baggrundsstøj kan faktisk virke beroligende på hvalpen, så den ved at den ikke er helt alene. Et lille fif: du kunne optage jeres hverdag lyde og afspille det for hvalpen, når den skal være rigtig alene hjemme.

 

Vær opmærksom på:

Selv om man gør som ovenstående, kan hvalpen godt komme til at føle sig fanget, når man begynder at lukke helle stedet og går. Jeg selv er opmærksom på, at jeg ikke hver gang putter på samme måde. Med det mener jeg, at jeg forsøger at putte min hvalp på lidt forskellige måder. Hunde opfanger lynhurtigt rutiner og hvis den ved, at når du gør noget bestemt, så er det putte tid, så kan det gøre det sværere at putte hvalpen. Jeg sørger for, at jeg den ene gang bliver der i mens hvalpen sover og den anden gang går jeg. Nogle gange er lågen åben og andre gange er den lukket. Men jeg opgiver IKKE at putte hvalpen og tager den ud. Hvalpen skal vide, at når den er puttet, så er det fordi den skal sove.

 

Når hvalpen har forstået hvad der skal ske

Når du har fået trænet ovenstående vil det at putte hvalpen tage meget kort tid. Når jeg fornemmer, at nu er det tid til at Evig skal hvilet sig, går Evig og jeg ned til hundegården. Evig får en godbid i sin kurv, jeg lukker lågen, siger ”nu skal du sove, kan du putte dig”. Jeg går ud og siger ”kommer lige om lidt”. Evig lægger sig ned og sover, da hun ikke er i tvivl om, at nu er det sovetid.

Hundegården blev taget i brug

3-4 uger efter Evig var ankommet og hun var faldet rigtig godt til og jeg kunne mærke, at hun nu vidste det her, var hendes nye hjem, gik jeg over til at anvende en hundegård. Her er der mere plads og her kan jeg have både vand, mad og aktivitetsting til hende. Dette betyder, at jeg kan udvide ’alene hjemme’ træningen med, at hun skal være længere og længere tid alene, også selv om hun ikke sover hele tiden. Jeg anvendte den samme træning som med helle stedet, dog kunne jeg gå hurtigere frem i processen, da Evig hurtig forstod, at det var det samme.

VIDEO

Evig bliver i hundegården selv om hun vågner og vil ud. Jeg lukker hende ikke ud, da hun skal vænne sig til, at hun kan være alene i længere tid, selvom hun ikke sover. Da hun vågnede 2. gang tog jeg hende ud, da det var vigtigt, at det ikke blev til en dårlig oplevelse for hende. Langsomt kan jeg udvide tiden Evig skal være længere og længere alene hjemme. Se videoen klik her

Hvorfor anvende en hundegård.

Hunde har nemmest ved at være alene hjemme på et mindre område. De kan blive stressede, hvis de skal overskue f.eks. hele huset imens de er alene. Dernæst anvender jeg et webcam, så kan jeg holde øje med, at hun har det godt, samt tale til hende igennem webkamera, da det virker beroligende. Da det ikke er alle som har plads til en hundegård, kan man i stedet bruge et bryggers eller et værelse. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hundegården eller rummet ikke er placeret et sted med meget aktivitet eller et vindue ud til f.eks. gaden, da det kan stresse hunden, at skulle holde øje med/lytte til, hvad der sker.

 

Aktiviteter til hvalpen

Giv hvalpen noget at lave imens den skal være alene hjemme. En LickiMat, et godt ben, en Kong eller en bamse. Vær dog opmærksom på, at det ikke er noget hvalpen kan få galt i halsen.

 

Andre tiltag for at vænne hvalpen til at kunne være alene

Når du går rundt derhjemme, så luk døren efter dig når du henter noget, og sig til hvalpen ”kommer lige om lidt”, så er du væk ganske kort og når du kommer tilbage, så bliver hvalpen sikkert meget glad for at se dig, selv om det var kort tid. Ae hvalpen en gang, stille og roligt, sig ”dygtig” og gå videre. Så gør ikke noget stort nummer ud af det. Hvalpen oplever, at du går væk, men du kommer også igen. Start på dette en uge efter du har fået hvalpen, og gør det 1-2 gange de første dage og optrap derefter med flere gange om dagen.

 

Webcam:

Jeg anvender et webkamera fra Tapo TP-Link C200 Full HD wi-fi. Det er meget rimeligt i pris og det rigtig smarte er, at jeg kan tale til Evig når hun bliver urolig. Jeg siger til hende ”Kommer lige om lidt. Læg dig ned og put dig”. Selv om hun ikke kan se mig, bliver hun beroliget af at høre min stemme.

 

Sæt tempoet ned

Det handler meget om at sætte tempoet ned, når man får en hvalp, der er behov for at man sætter sig mere ned og slapper lidt af. Der er ingen, hverken hunde eller mennesker, som kan klare nye indtryk med en hjerne som ikke er udhvilet. Hvalpen har brug for at der også er ro omkring den, så hvis du slapper af, vil den kopiere dig. Det er det samme som når man får en baby, så er man også tvunget til at sætte farten ned. Prøv det 😉 – det vil gavne både dig og hvalpen. Får din hvalp den hvile, som den har brug for, får du en velafbalanceret og harmonisk hund som har meget lettere ved at komme ud og opleve verden, og får en rygsæk fuld af gode oplevelser.

Jeg ønsker dig stort tillykke med din nye eller kommende hundehvalp 😀

Søg

Følg Cleverdogs

Følg CleverDogs på de sociale medier for de seneste nyheder og mere inspiration.